Bullet journal – slim organiseren

Ik maak altijd heel veel lijstjes: to do lists, boodschappenlijstjes, nog te lezen lijstjes, verlangenlijstjes, welke boeken ik nog wil kopen lijstjes en nog heel veel meer. Tegenwoordig zijn er erg veel handige app’s op de markt waarop je je lijstjes kunt bijhouden en zelfs kunt delen, maar ik raakte het overzicht soms een beetje kwijt. Ook maakte ik vaak lijstjes op post-its, maar zulke losse briefjes raakte ik nog wel eens kwijt. Tot ik het ‘Bullet Journal’ ontdekte.

Wat is  een Bullet Journal?

Een Bullet Journal is een  boekje waarin  je alle losse notities en  lijsjes bij elkaar kunt opschrijven. Op deze manier staan alle dingen in één boekje en  is het makkelijk om  overzicht te bewaren.  Ook kun je in je Bullet Journal  doelen opschrijven (handig voor alle goede doelen in de maand januari), verlangenlijstjes, je Bucket-lijst,  gelezen boeken enzovoorts bijhouden.

Hoe begin je een Bullet  Journal?

Voor een Bullet Journal heb je eigenlijk alleen een  notitieboek en een pen nodig.  Daarnaast kun je allerlei extra materialen gebruiken, maar het hoeft niet.  Zelf gebruik ik whasi-tape om een afscheiding tussen dagen te maken (en mijn boek op te fleuren), gebruik verschillende kleuren pennen en maak ik af en toe een  handlettering in mijn boekje.

Bullet Journal 02

Indeling

Een Bullet Journal geeft veel overzicht wanneer je een duidelijke indeling voor jezelf maakt.  Ik ben begonnen met een  indexpagina. Hierop  houdt ik bij op welke pagina een nieuwe maand begint, of waar ik een checklist  kan vinden.
Daarna  heb ik een pagina  met key’s. Op deze pagina heb ik een overzicht gemaakt van alle  symbolen en tekens die ik gebruik . Deze vervangen vaak een hoeveelheid woorden en geven  in één oogopslag veel duidelijkheid.
Vervolgens heb ik een overzichtpagina gemaakt van de eerste maand .

20161230_174253

Je kunt zien dan ik in mijn Bullet Journal ook bijhoud welke blogposts ik heb gemaakt. Hiermee vervang ik dan ook allerlei blogplanning -kits en bewaar ik het overzicht  maandelijks in het Bullet Journal.  Ik schrijf  achter de posts  ook het aantal views op, best handig….
Na deze maandelijkse pagina beginnen de lijstjes.  Na de maandelijkse pagina van november beginnen de dagelijkse pagina’s. Ik schrijf ‘s avonds of ‘s morgens de datum  en dag op en maak een lijstje met dingen die ik moet  doen of niet moet vergeten. Ook kan het zo zijn dat ik dingen de vorige dag(en) niet af heb gekregen. Deze schuif ik door naar deze nieuwe dag.

Wanneer een collega met een to-do vraag bij mij binnenloopt schrijf ik deze op  in mijn Bullet-journal. Zo kan ik de taak niet meer vergeten en  zorg ik ervoor dat ik deze taak binnen een week heb  gedaan, want wanneer ik de taak niet gedaan heb moet ik hem steeds opnieuw blijven kopiëren naar een nieuwe dag. Dit werkt voor mij als een soort stok achter de deur ;-).

Op mijn dagelijkse pagina’s schrijf ik daarnaast mooie momenten op van de dag. Ik heb gemerkt dat ik  vooral de negatieve dingen van een dag bleef onthouden. Nu moet ik van mijzelf van iedere dag minimaal 1 mooi moment opschrijven. Hierdoor eindig ik mijn dagen altijd met een positief punt en  kan ik deze mooie momenten altijd teruglezen. Dit maakt mij productief en op een dag waarop het even niet lekker loopt, kan ik  terugbladeren in mijn Bullet Journal en  daar krijg ik meestal weer voldoende positieve energie van om weer enthousiast en lekker verder te werken.

Naast deze vaste rubrieken heb ik soms ook een  tweetal pagina’s waarop ik gelezen boeken bijhoud , waarop ik brainstorms opschrijf, waarop ik vakantie checklists maak of waar ik verlangenlijstjes opschijf.  Deze pagina’s kan ik door mijn index makkelijk terugvinden.

Mijn ervaring

Ik gebruik de Bullet Journal naast mijn leerkrachtorganizer die mij helpt om mijn weken  inzichtelijk te houden.  Daarnaast gebruik ik voor boodschappen en eetplanning lijstjes de  app Wunderlist die automatisch met de zelfde app op de telefoon van mijn man synchroniseert. Zo kunnen we deze  ‘taken’  makkelijk samen delen.  Deze manier van werken geeft mij veel overzicht en hierdoor  kan ik mij beter concentreren op de dingen, heb ik dingen sneller af en ervaar ik minder stress.

Hoe organiseer jij jezelf?

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.