DIY onderwijsswap: erg leuk initiatief

Via enthousiaste berichten op social media over de herfsteditie kwam ik uit bij de DIY Onderwijs Swap. Bij deze SWAP maak je een pakket met onderwijsmiddelen en verwennerijtjes voor diegene die jouw SWAP pakket mag ontvangen.

Ik heb me aangemeld voor de facebookgroep en daarna een mail gestuurd waarin ik aangegeven heb dat ik graag mee wilde doen met de DIY onderwijsswap wintereditie. Vervolgens kreeg ik een vragenlijst opgestuurd waar ik mijn gegevens op heb ingevuld. Ook maken de meeste deelnemers een zogenoemd ‘moodbord’ een collage met foto’s die bij hen en het thema passen. Zo heb ik direct weer een leuke collageapp ontdekt.

Na de inschrijftermijn kreeg ik via de e-mail te horen wie mijn maatje was en kreeg ik haar gegevens. Daarna begon een proces van denken en informatie verzamelen. Via de facebookgroep worden er veel vragen gesteld aan alle deelnemers. Zo kom je wat meer te weten over je SWAP maatje. Dit vond ik erg fijn. Daarna begon het proces van nadenken……

Bij deze SWAP is het de opdracht om minimaal 5 cadeaus voor de ander te organiseren, waarvan er minimaal 3 zelfgemaakt zijn. De minimale waarde van de cadeautjes moet 5 euro zijn en de cadeautjes mogen niet tweedehands of gebruikt zijn. 

Ik heb voor mijn SWAP maatje een aantal dingen gemaakt:

 • Een mooie momentenpot voor het jaar 2017
 • Een vakantievragenspel
 • Een spel om de leerlingen op een andere manier te laten oefenen met redekundig en taalkundig ontleden
 • Een evaluatiepakket, met vragen, dobbelspel en gedragsevaluatiemeter
 • Een schrift waarop ik de favoriete quote van mijn maatje heb gezet middels handletteren
 • Een EHBO pakket (eerste hulp bij onderwijs pakket) met daarin chocolade, pepermunt en nog veel meer.

Daarnaast had ik in het pakket de volgende dingen gestopt:

 • Vetbollen voor de vogels
 • Hamakraaltjes
 • Een handletter pakket (dat was iets wat mijn maatje leuk vond om te doen)
 • Geurloze waxinelichtjes

Zelf heb ik ook een pakket mogen ontvangen met voor de klas:

 • Een kwartetspel over Amerika, het thema waar we na de kerstvakantie over werken.
 • Een rekje waar je werkjes zonder naam aan kan hangen.
 • Een graffiti poster met juf Judith erop.
 • Een graffiti poster met groep 7 erop.

Als verwennerij voor mijzelf kreeg ik

 • Heerlijke thee (met daaraan in het Engels vertaalde vragen, leuk voor in de klas!)
 • Waxinelichtjeshouders
 • Waxinelichtjes
 • Chocolade
 • Posters met allemaal mooie uitspraken 
 • Donald Duck (die mijn grote boef helemaal geweldig vond en inmiddels al eerder gelezen heeft dan haar moeder)

Ik vond het heel leuk om mee te doen aan deze SWAP. Cadeautjes geven en krijgen is altijd leuk en omdat het uitpakmoment aan het einde van de kerstvakantie viel gaf het ook ee  soort kerstpakket idee. Ik merkte echter ook dat het maken van materialen voor mijn maatje mij ook heel veel energie gaf om weer even lekker zelf dingen te gaan maken en ontwerpen, even ‘out of de box’ te denken. 

Inmiddels is het inschrijven voor de Lente/paas editie van de SWAP weer begonnen. De inschrijftermijn loopt tot 28 januari, dus ben je leerkracht en lijkt het je leuk: gewoon doen! Je krijgt rond 29 januari te horen wie je SWAP maatje is en hebt dan tot 20 maart om iets voor diegene te maken. Ik weet al wat ik ik in de voorjaarsvakantie ga doen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.