Sinterklaasboeken zonder zwarte piet

Het Sinterklaasfeest van nu is anders dan het sinterklaasfeest waar ik mee ben opgegroeid.  In deze huidige tijd spreken we niet meer over ‘zwarte piet’, maar over Piet. Welke kinderboeken over Sinterklaas horen bij onze huidige tijd?

Sinterklaasboeken zonder zwarte piet

Mijn Sinterklaasboekencollectie stamt vanaf het begin van mijn pabo-tijd, 2004. Vanaf toen heb ik de collectie steeds meer uitgebreid, onder andere door de toffe acties van Unilever. Ook krijgen mijn kinderen jaarlijks minimaal één sinterklaasboek van de Sint wanneer ze hun schoentje gezet hebben.

Als ouders hebben wij ervoor gekozen om de afgelopen jaren de landelijke sint te volgen in het langzaam veranderen van de ‘zwarte piet’ naar andere pieten. Met dit blog wil ik geen discussie starten over het al dan niet terecht afscheid nemen van zwarte piet (het boek ‘de reis van syntax bosselman‘ vond ik een schitterende uiteenzetting van Nederland en de slavernij). Wel hoop ik dat dit verzamelblog een verzameling wordt met mooie sinterklaasboeken zonder zwarte piet voor al die volwassenen die, net als ik, hun sinterklaasboekencollectie willen richten op sinterklaasboeken zonder zwarte piet.

Dit blog wil ik blijven aanvullen de aankomende weken van 2020 en in de jaren daarna. Mocht je tips hebben, dan ontvang ik deze uiteraard graag!. Sommige boeken heb ik verder uitgewerkt op deze website, met een uitgebreide recensie en lesideeën.

Prentenboeken

Boer Boris. Een paard voor Sinterklaas
Door: Ted van Lieshout en Philip Hopman

Het verhaal van Sinterklaas
Door: Sjoerd Kuyper

Het huis van Sinterklaas
Door: Naomi Tieman & Marieke Nelissen

De vrienden van Sinterklaas
Door: Sjoerd Kuyper en Harmen van Straaten

Prinses Arabella en de Sint
Door Mylo Freeman

Daar is Sinterklaas
Door Vivian den Hollander & Saskia Halfmouw

Sinterwoezel en Pietje Pip
Door: Guusje Nederhorst

De zoete zusjes vieren Sinterklaas
Door: Hanneke de Zoete

Fien en Teun spelen Sinterklaas en Pietje
Door: Van Hoorne

De dappere ridster – Sint zit vast
Door: Janneke Schotveld

Mevrouw Sinterklaas
Door: Thedo Keizer

Zelfleesboeken

Sint zoekt Pien
Selma Noort

Liedjesboeken

Snelle piet ging uit fietsen
Door: Mathilde Santing & Geertje Aalders

Sinterklaasje, kom maar binnen
Door Paul Passchier, Thedo Keizer en Nynke Talsma

Sinterklaasliedjes
Mark Janssen

Zachtjes gaan de paardenvoetjes
Door: Noëlle Smit & Ageeth de Haan

Ook heb ik op mijn spotify-account een leuke playlist met leuke sinterklaasliedjes zonder zwarte piet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.