Taken van de intern begeleider in augustus en september

In deze nieuwe blogserie neem ik je graag mee in de takenlijst die ik als intern begeleider heb per maand.

Taken van de intern begeleider in augustus en september

Als intern begeleider komt er veel op je af. Zodra ik startte als intern begeleider ben ik per maand een lijstje bij gaan houden met alle taken die ik die maand heb. Zo kan ik zoveel als mogelijk is preventief werken en kan ik mijn werk plannen over de dagen die ik die maand werk in mijn Structuurjunkieplanner. Zelf vind ik dit fijn werken. Mijn doel met deze blogserie is nieuwe en bestaande intern begeleiders inzicht geven in mijn takenlijst.

Mijn takenlijst van deze maand

Voor augustus en september heb ik de volgende dingen in mijn takenlijst staan:

 • maken van het extra ondersteuningsrooster voor de onderwijsassistent
 • samen met de remedial teacher bepalen welke doelen aan gewerkt gaat worden deze RT-periode
 • resultaatbespreking voorbereiden
 • bijwerken van het resultatendocument van vorig schooljaar
 • nieuwe LVS materialen bestellen indien nodig
 • vastleggen van afspraken voor de groot overleggen van leerlingen met een eigen leerlijn
 • inlezen nieuwe procedures samenwerkingsverband PO en overstap PO-VO
 • voorbereiden van het eerste schoolondersteuningsteam
 • PO/VO bijeenkomst bijwonen
 • organiseren van afname van een ADIT/WISC of NIO voor leerlingen uit groep 8 waarbij we twijfelen over schooladvies, waarbij sprake is van een PRO verwijzing of waarbij er zwakke resultaten zijn voor begrijpend lezen t.o.v. de andere schoolvakken.
 • BOUW! leerlingenlijst controleren en bijwerken met juiste leerkracht gekoppeld aan juiste leerling.
 • BOUW! tutoren uit groep 7/8 een tutorentraining geven.
 • digitale rapport klaarzetten in Parnassys.
 • eerste ronde groepsbezoeken na afloop van de gouden weken.

Sommige van deze taken probeer ik altijd voor de zomervakantie al gedaan te hebben, zoals het maken van het zorgrooster. Het selecteren van leerlingen voor de RT en het bijwerken van het resultatendocument. Ik zet deze taken echter bewust ook nog op mijn lijstje in augustus en september. Soms is het einde van het schooljaar erg rommelig, zijn er meerdere verhuisgevallen of moet ik bijspringen als invalkracht. Dan is het fijn om als extra check aan het begin even na te lopen of alles op orde is om het schooljaar goed te starten.

Aanvullingen?

Iedere intern begeleider heeft andere taken. Ben jij intern begeleider en heb jij taken die (nog) niet in deze lijst staan? Laat ze hieronder achter. Zo kunnen we elkaar als intern begeleiders helpen om zo proactief mogelijk te werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.