Zonnetje van de week

Complimenten geven met elkaar en naar elkaar toe.  Iets wat ik erg belangrijk vind.  Leerlingen moeten leren hoe ze een compliment geven, maar vooral ook over hoe ze een compliment  kunnen ontvangen. Ik vind  het zonnetje van de week hiervoor altijd een passende werkvorm. 

Hoe werkt het?

Iedere week staat er één leerling in de groep centraal. Deze leerling krijgt op één dag in de week dat hij of zij het zonnetje is allerlei complimenten te horen. Vaak zet ik deze leerlingen dan ook midden voor de klas (op de leerkrachtkruk) zodat het ook echt bijzonder voelt.  Van mij mag de leerling zelf altijd kiezen wie de complimenten geven. Ook  wil ik dat iedere leerling acht  complimenten krijgt  van acht verschillende leerlingen.

Al deze complimenten  worden opgeschreven  en krijgen een plek  op het zonnetje van deze leerling. Het leuke is dat je dit zonnetje op veel verschillende manieren vorm kan geven. Op Pinterest kun je hier leuke ideeën voor vinden.  Wanneer het zonnetje af is krijgt deze natuurlijk een plek in het lokaal waar deze de rest van het schooljaar te zien is.

Variatie

Dit jaar heb ik het de bloem van de week genoemd in mijn klas.  In de eerste schoolweek heb ik alle leerlingen een cirkel gegeven. Hierin had ik alleen hun naam geschreven. De leerlingen mochten deze cirkel zelf uitknippen en versieren, waarna ik de cirkels heb gelamineerd. Deze heb ik een plek gegeven op  de ramen. Iedere week krijgt één van de bloemen  allemaal bloemblaadjes en  een steel. 

Het leuke is dat  nu het schooljaar al een heel eind onderweg is  ik inmiddels op mijn ramen al een vrolijke bloemenzee heb staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.