De geschiedenis van Sinterklaas

Wat is er leuker dan in deze tijd in een bovenbouwgroep ook stil te staan bij de geschiedenis van het Sinterklaasfeest? 

De geschiedenis van Sinterklaas

De les

Voor 5 december geef ik ook altijd graag een les over de geschiedenis van Sinterklaas.  Jaren geleden heb ik hier een powerpoint over gemaakt die ik ieder jaar een beetje bijstel.  Ik behandel in de les wie  deze bisschop eigenlijk was. Waar hij vandaan kwam  en waarom we dan toch zingen dat hij uit Spanje is gekomen. Ook leg ik de link met  de kerstman die veel andere landen kennen.

Inhoud

In de les laat ik ook informatie terugkomen over de kleding die Sint en Piet dragen en  wordt de  ontwikkeling van Sint en Piet in de loop van de jaren duidelijk. Ik vind het  leuk om met leerlingen uit de bovenbouwgroepen te bespreken wat het feest eigenlijk inhoud en waar alle tradities, zoals schoen zetten, vandaan lijken te komen.

Powerpoint

De powerpoint bevat veel plaatjes. Wanneer je de les wilt geven raad ik je aan om de powerpoint uit te printen als notitiepagina’s. Op deze manier zie je allerlei uitlegnotities die ik per dia bij elkaar heb gezocht.

Benodigdheden

Heb je tips/aanvullingen/opmerkingen? Geef ze gerust door!

Andere ideeën

Sinterklaas vieren in de bovenbouw. Vooral  over  het vieren van  Sinterklaas met onderbouwleerlingen zijn genoeg ideeën te vinden. Op juf-judith.nl staat een verzamelblog van ideeën rondom het sinterklaasfeest in de bovenbouw.

3 gedachten over “De geschiedenis van Sinterklaas

  1. Natascha zegt:

    hallo juf judith,
    De link naar de powerpoint werkt helaas niet. Ik zou hem graag met de klas bekijken… kan hij nog worden geplaatst?

    Vriendelijke groet,
    Natascha van de Wetering

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.