Paasknutsels voor een Christelijke school

Ik merk, wanneer ik op internet zoek naar lesideeën rondom  Pasen, dat vooral ideeën naar voren komen als kleurplaten, kippen, kuikens en paashazen. Zelf vind ik het altijd mooi om een thematafel en een knutsel te maken met mijn leerlingen die ook een plek zouden kunnen krijgen in de kerk.

Paasknutsels voor op een Christelijke school

Pasen

Ieder jaar opnieuw stel ik standaard de vraag tijdens de verschillende feesten: ‘Wat vieren en herdenken we nu eigenlijk’.  Ik ben Christen en werk op een Christelijke school, maar verbaas me vaak over de beperkte kennis van een aantal kinderen. Ik werk in groep 5 tot en met 8, maar ook dan hebben de leerlingen al minimaal 4 jaar de bijbelverhalen gehoord over de geboorte, het leven, de dood en opstanding van Jezus. Toch blijft het voor sommige leerlingen lastig om uit elkaar te houden. Is Pasen nu de dood van Jezus, of toch iets anders?

Ik heb even flink gezocht en uiteindelijk via pinterest en google afbeeldingen de volgende ideeën gevonden om de paasverhalen wat meer tot leven te brengen voor de leerlingen. Ik zet ze hier bij elkaar, met indien gevonden de links erbij. Mocht er iets bijstaan wat van jou is: geef het aan, ik zet graag de juiste link bij de afbeelding!

Een papieren ketting

Deze ketting bevat 40 onderdelen, zodat er iedere dag één punt van de ketting af gehaald kan worden om voor te bidden. Zelf lijkt me het heel leuk om deze ketting samen met de leerlingen te maken en met hen te bedenken welke 40 dingen we voor kunnen bidden. Na het weekeinde zijn er dan natuurlijk 3 punten waarvoor je in de klas alsnog kunt bidden. Thuis kun je iedere dag een strook verwijderen. Op deze manier kun je met de kinderen aftellen richting Pasen.

Bron

Een stukje voor op de thematafel

Wat mij altijd aanspreekt is om iets op de thematafel te zetten dat met het onderwerp waarover we werken gaat. Tijdens de 40-dagentijd vind ik een stukje zoals hieronder erg mooi. Een kruis, bolletjes (nieuw leven) en een kaarsje of lichtje erbij. De komende weken sta ik niet meer voor de klas, maar met de onderstaande ideeën ga ik voor thuis wel een dergelijk stukje maken.

(weck)Potjes met dood, opstanding (hoop) en liefde

Dit idee kwam ik vorig jaar tegen toen ik voor de DIY-onderwijsswap aan de slag was. Drie potjes maken met daarin drie fasen: dood – overwinning – liefde. Over een aantal maanden verwacht ik regelmatig weer een fruit/groentehap potje te mogen gebruiken, dus volgend schooljaar hoop ik drie van deze potjes te hebben staan in mijn lokaal.

In het eerste potje wordt het lijden van Jezus zichtbaar door het kruis, een lap stof (kleding) en dobbelstenen. Het tweede potje laat zien dat het graf van Jezus leeg is en dat hij is opgestaan. Het derde potje maakt duidelijk waarom Jezus de dood heeft overwonnen, je kijkt namelijk in een spiegeltje waarbij een hartje ligt. Hij deed dit allemaal voor jou en mij. Volgens mij is dit een hele mooie manier om het paasverhaal tastbaar te maken voor de leerlingen.

Slinger voor in de groep

Deze slinger vond ik ook erg mooi. Je kunt de leerlingen zelf tekeningen laten maken over een gedeelte van het bijbelverhaal. Door deze op de juiste volgorde te hangen krijg je het bijbelverhaal schitterend in beeld.

Bron

Krans

Ook deze krans vind ik een erg mooi idee om samen met de leerlingen de bijbelverhalen in deze periode te verwerken.  Als je klikt op bron kom je de plaatjes tegen. Zelf wil ik de komende dagen op zoek naar plaatjes en Nederlandse teksten maken zodat ik deze krans met mijn eigen boeven kan knutselen.

Bron

Op verzoek deel ik hierbij de Nederlandse versie van deze: Christelijke paaskrans

 

17 gedachten over “Paasknutsels voor een Christelijke school

  1. Lucie van 't Slot zegt:

    Ik heb net een vertaling gemaakt van de Engelse teksten in de paaseieren van de paaskrans, wil je die ook nog hebben? (Beetje mix NBV21-Samenleesbijbel). Ik heb Word en PDF.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.